Τί Να Κάνετε

«Η Παναγιά τα πέλαγα κρατούσε στη ποδιά της, τη Σίκινο την Αμοργό και τα’ άλλα τα θεριά της»
Οδυσσέας Ελύτης

Αμοργός

Το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων,με το μακρόστενο σχήμα του μοιάζει να προστατεύει τις μικρές Κυκλάδες. Στέκει υπερήφανο στο κέντρο του νοτίου Αιγαίου σαν ένα σταυροδρόμι όπου ο Βορράς συναντά το Νότο. Είναι η «έξοδος» των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στη Μικρά Ασία. Η πολιτιστική της κληρονομιά και η ιδιαίτερη άγρια ομορφιά με το απέραντο γαλάζιο προκαλούν δέος στα μάτια του επισκέπτη!

Γεωγραφικά και Μορφολογικά Χαρακτηριστικά

Η Αμοργός βρίσκεται μεταξύ της Νάξου και της Αστυπάλαιας και στην εικονική γραμμή που ενώνει τον Πειραιά και τα Δωδεκάνησα. Εχει επίμηκες σχήμα με μήκος περίπου 32 χλμ. Το πιο στενό πέρασμα έχει πλάτος περίπου 3 χλμ. και το πιο φαρδύ 12 χλμ. ενώ η ακτογραμμή είναι περίπου 126 χλμ. Η έκταση είναι 121 τ.χλμ. και το νησί είναι το 7ο μεγαλύτερο των Κυκλάδων, και το 25ο της Ελλάδας.

Αξιοθέατα

Παναγία Χοζοβιώτισσα: Ένα Αιγαιοπελαγίτικο Θαύμα
Ένα θαύμα του Αιγαίου. Ανακαλύψτε την ανώμαλη πετρώδη νοτιοανατολική ακτή και το Μοναστήρι που κυριολεκτικά κρέμεται σε ένα γκρεμό 300 μ πάνω από τη θάλασσα. Σίγουρα είναι το πιο ασυνήθιστο μοναστήρι του Αιγαίου, και ένα από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα του νησιού. Ιδιαίτερα ψηλό και στενό μοιάζει με βαμμένο κομμάτι του απότομου βράχου. Στην πραγματικότητα είναι χωμένο μέσα σ΄αυτόν! Χρειάζεται ν΄ανεβεί κανείς 300 απότομα σκαλιά και να μπεί μέσα από μια στενή πόρτα ανεβαίνοντας ακόμη 8 ορόφους. Όταν φτάσεις την κεντρική εκκλησούλα των 1000 ετών και βρεθείς μπροστά στην βυζαντινή εικόνα της Παναγίας,τότε μόνο αντιλαμβάνεσαι ότι άξιζε τον κόπο.

Η παραλία της Αγίας Άννας
Ενας δρόμος με στροφές οδηγεί στην παραλία της Αγίας Αννας. Με την απέραντη θέα στο μπλέ θα καταλάβει κανείς γιατί ονομάστηκε έτσι η ταινία του Luc Besson (Aπέραντο Γαλάζιο). Απίστευτα κρυστάλλινα νερά και βράχοι απ΄οπου μπορεί κανείς να βουτήξει σε μία από τις γραφικότερες παραλίες των Κυκλάδων.

«Περπατώντας με αργό ρυθμό” στη μυστική γοητεία της Αμοργού
Η φράση ανήκει στην αρχαιολόγο Λίλα Μαραγκού που περιπλανήθηκε για χρόνια σε όλο το νησί ανακαλύπτοντας και προβάλλοντας αρχαιολογικούς θησαυρούς. Περπατώντας με αργό βήμα θα ανακαλύψετε και εσείς την αληθινή Αμοργό.
Αξιοθέατα για επίσκεψη, τα ερείπια τριών αρχαίων πόλεων-κρατών,Αρκεσίνη,Μινώα,και Αιγιάλη.
Αη-Γιώργης ο Βαλσαμίτης, το αρχαίο υδρομαντείο που προέβλεπε το μέλλον. Ο αινιγματικός Κρίκελος γεμάτος ορυχεία και ρεματιές.

H Χώρα και το Κάστρο της
τα γραφικά στενά σοκάκια της, οι γοητευτικές πλατείες της,τα ταβερνάκια,τα cafe,τα μικρομάγαζα,τα καλόγουστα κυκλαδίτικα σπίτια περιστοιχισμένα από λουλούδια και ευωδιές. Το Κάστρο του Γαυρά κτίσμα του 16ου αιώνα με βενετσιάνικη αρχιτεκτονική, σήμερα μουσείο με εκθέματα ανασκαφών των γύρω περιοχών. Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε επίσης τον Καλογερικό Μύλο απ’οπου προσφέρεται μαγευτική θέα προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Αν ο καιρός το επιτρέπει φαίνεται στο βάθος η Αστυπάλαια και δεξιά η Ανάφη.

Θολάρια
Το ορεινό γραφικό χωριό Θολάρια με υπέροχη θέα στον όρμο της Αιγιάλης, και το λιμάνι της Αιγιάλης όπου υπάρχουν ταβέρνες, café-bars με ωραίες μουσικές ακόμη και μπροστά στην αμμουδιά στο Λακκί.

Αιγιάλη
Ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού όπου μπορείτε να απολαύσετε μουσική και lounge bar στην αμμώδη παραλία του Λακκίου στην Αιγιάλη.

Κατάπολα
(Κάτω-Πόλις) το κύριο λιμάνι της Αμοργού με τους γραφικούς γύρω οικισμούς τα souvenir-shops, τις ταβέρνες και τα café-bars μπροστά στη θάλασσα. Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε την ψημένη ρακή που προσφέρεται παντού, το παραδοσιακό schnapps του νησιού ιδιαίτερο και μοναδικό σε όλες τις Κυκλάδες. Οι αρχαιότητες της Μινώας στο λόφο πάνω από τα Κατάπολα, αξίζουν μια επίσκεψη.